KUŞ
Güvercinler ve martılar işiniz için gerçekten sıkıntı olabilir. Yaptıkları sadece kirletmek değil, Kiremitleri yerinden oynatarak ve yağmur oluklarına engel olarak binanıza zarar verebilirler. Bunların yanında başka problemler de yaratarak kuş kontrolünü tercih etmenize sebep olabilirler. Tesislerinizdeki güvercinler ve martılar;
- Salmonella ve E.Coli gibi hastalıkları yayarak sağlık tehlikesi oluştururlar.
- Kuş pisliği binanızın ve araçlarınızın görüntüsünü bozar. Kaldırımları ve girişler kuş pisliklerinden dolayı kaygan ve tehlikeli olabilir.
- Tekstil böcekleri, pire ve kuş akarları gibi diğer istilalara neden olur- yuvaları ve konakladıkları yerler çekicidir.
- Özellikle üreme mevsiminde yavrularını korumak için müşteri ve çalışanlara saldırı olabilir.
-
Güvercinlerin çok sayıda akın etmesinin nedenlerinden biri, kediler, sıçanlar ve tilkiler gibi avcılara karşı kendilerini korumaktır. Bir başka sebep, yemleme, sıcaklık ve çiftleşmeyle ilişkili 'sürü' avantajlarıdır.
KUŞ İSTİLASI İŞARETLERİ
Siz bunun farkında olmayabilirsiniz ama işyeriniz kuşlar için ideal bir yaşam alanı olabilir. Güvercinler ve martılar, çoğu ortamda hayatta kalmayı, atık yiyeceklerimizi tüketmeyi ve yuvalarını yapmak için yalnızca en küçük miktarda barınağa ihtiyaç duyarak yaşamayı öğrendi. İşte kentsel çevreden faydalanmak için adapte ettikleri yolların bazıları;
- Görünüşe göre güvercinler ve martılar yüksek binalardaki düz çatıları tercih ediyorlar.
- Balkonlar, pencere pervazı, bacalar, oluklar, elektrik kablo kanalları kuşlar için favori tesislerdir.
- Özellikle martılar düz çatılarda sürü halinde bulunurlar.
- 25 mm’den daha büyük herhangi bir boşluk güvercinlerin binanıza girmesi için potansiyel bir giriş noktasıdır.
- Güvercinler konaklamak için çatı alanlarını tercih ederler ve içeriye girmek için kırılmış gevşemiş kiremitleri hareket ettirirler.
-
Güvercinler, 50 ila 500 arasında her yerde sürüler halinde yaşayan canlılardır, dolayısıyla küçük bir problemin büyük bir soruna dönüşme potansiyeli vardır.
GÜVERCİN VE MARTI İSTİLASI İŞARETLERİ
Bir kuş istilası bir işareti olabileceğini nelere dikkat etmeliyim? Hangisi alarm çanlarını çalmalı?
- Kuşlar çatılara ve pencere pervazlarına yerleşir.
- Sürekli kuş sesi, özellikle yavru kuşlar.
- İşyerinizin üzerinde dağınık yuva malzemeleri.
- Kuşlardan kaynaklanan gagalama ve kirlenmeden kaynaklı zarar görmüş stok.
- Kuşların tünediği yerde yoğun kuş pisliği.
- Yuvalardan ve tüylerden çıkan ve muhtemel nemli hasarlara yol açan oluklu ve drenajlı sistemleri engelleyen kalıntılar.
KUŞLARDAN NASIL KURTULURSUNUZ?
Zararlı olan kuşlar herhangi bir işyeri için gerçek bir problem olabilir. Sadece biraz karmaşaya neden olmaz, aynı zamanda sağlık tehlikesi de vardır- tabi biraz da korkutucu olabilirler. Güvercinler ve martılar özellikle kasaba ve şehirlerdeki en kötü zararlılardır. Bu gibi durumlarda bazı faktörlere bağlı olarak kuşları uzaklaştırmak daha zor hale gelir.
- Güvercinlerin doğal gıdaları hububat ve tohumlardır ancak atık paketler ve çöp bidonlarındaki yiyecek atıkları gibi işlenmiş gıdaları da yiyerek kentsel alanlara uyum sağlarlar.
- Yeterli yiyecek bulabilirlerse, güvercinler Mart ve Temmuz ayları arasında zirve yaparak yıl boyunca üreyebilirler
- Martılar kurdukları yuvaya bir sene sonra tekrar geri dönerler, bu yüzden kurdukları konumlardan kurtulmak zordur
- Martılar uzun süre yaşayabilir- 40 yıl kadar- bu süre boyunca üreyebilirler.
KUŞ TAŞIMA TAKTİKLERİ
Kuşları vazgeçirmenin en iyi yolu onların yiyecek kaynaklarını kaldırmaktır, ancak yoğun olan kentsel alanlarda bu her zaman pratik çözüm değildir. Kuşlar iş yerinde bir sıkıntı neden olup olmadığını denemek için bir dizi taktik vardır;
- Kuşların yuvalarına (Örneğin pencere çıkıntıları üzerine engelleri koyarak) erişimi engellemek etkili bir kuş engelleme yöntemi olabilir.
- Mümkün olduğunca gıda kaynaklarını gizli tutunuz.
- Çöp torbalarının açık olmadığından ve kapaklarının güvenli olduğundan emin olun, martıların çok keskin gagaları vardır.
ANTIPEST CONTROL'ÜN KUŞ ENGELLEYİCİ SERİSİ
- Yumurta & Yuva Kaldırma - Yetişkin kuşların o tesiste yavrularını yetiştirmesini önler, sürü boyutunu küçültür ve kuşları başka yerlere taşınmaya teşvik eder.
- Kuş Korkutma - Korkmuş kuş seslerini tekrarlayıp dijital olarak çalabiliriz. İlgili kuşlara sesler güçlü bir uyarı çığlığıdır - bu yüzden uçup kalacak başka bir yer bulacaklardır. Bu teknik sadece martılar ve sığırcıklar için geçerlidir.
GÜVERCİN VE MARTI HASTALIKLARI
Güvercinler üzerinde barındırdıkları kene gibi zararlıları, pire ve kuş bitlerini insanlara yayabilir. Kuşlar ve dışkıları üzerinde zararlılar yaşar, ancak kuş ayrıldığında tüneme alanlarında parazitler yeni gıda arayışı içinde binaları istila edebilir. Güvercinler ve martılar da sizi ciddi olarak hasta edebilecek bazı kötü hastalıkları barındırıyor;
- Salmonella(Güvercin ve martılar) - Bu bakteriler güvercin dışkısında depolanır. Salmonella ve paratifoya neden olabilir.
- Papağan Hastalığı (Güvercin ve Martı) – Bu enfeksiyon kurutulmuş dışkılardaki bakterilerin teneffüs edilmesi ve kuşların tüylerinden bulaşır.
- Kuş Gribi(Martılar) – Bu virüs dışkı ile temas halinde veya kuşların salgıları ile insanlara bulaşabilir.
- Koli Basili (E.coli) (Martılar) - Kalın bağırsak iltihabı ve septisemi gibi hastalıklara yol açabilir.
- Mantar Enfeksiyonları(Martılar) - Histoplasmosis ve Cryptococcosis’i içermektedir ve kuş pisliği ile taşınırlar.
- Kuş Biti – Genellikle kuş yuvalarında ve tüneme alanlarında bulunur. Genellikle kuşların kanı ile beslenirler ama aynı zamanda insanları da ısırabilirler.
YAYGIN KUŞ TÜRLERİ
Türkiye'de bazı kuş türleri, yanlış yerlerde ciddi bir sıkıntı haline gelebilir – işyerlerinde kuşların yuva yaptığı veya tünediği herkese sorun. Bazı kuş türleri lokasyonlarda ciddi sıkıntılara neden olabili. Sadece hasara neden olmazlar, aynı zamanda hastalıkta yayabilirler. Türkiye’de çeşitli zararlı kuş türleri vardır. Çok sayıda olduklarında işiniz için çeşitli sorunlara neden olabilirler.
YABANİ GÜVERCİN
Columba Livia
Aynı zamanda şehir veya kaldırım güvercini olarak bilinir, soyları vahşi kaya güvercinlerine dayanır. Kasaba ve şehirlerde gelişirler,görünüşte en az barınma yeri olan yüksek binaların rahatsız edici alanlarından faydalanırlar.
GÖRÜNÜŞ
- Mavi-gri renkte (diğer renkler de yaygındır).
YAŞAM DÖNGÜSÜ
- Her yıl 2 – 3 kuluçka, her kuluçkaya yatışta 2 yumurta. 17-19 günlük kuluçkaya yatış dönemi. Yavru kuşlar 35-37 günü yuvalarında geçirirler.
DAVRANIŞLARI
- Güvercinler her yerde 50 ila 500 sürüler halinde yaşamayı tercih eden toplu yaşamayı seven canlılardır.
- Tohum, yeşil besin ve şehrin içinde ya da çevresinde tünek alanlarının yakınlarındaki evsel atıkla beslenir.
- Yeterli bir gıda arzı göz önüne alındığında, güvercinler yıl boyunca yetişebilir, ancak en yoğun üreme mevsimi genellikle Mart ile Temmuz ayları arasındadır.
MARTI
Family – Laridae
GÖRÜNÜŞ
- Tüylerindeki mevsimsel değişiklik nedeniyle martıların tanımlanması zor olabilir.
YAŞAM DÖNGÜSÜ
- Her yıl 1 kuluçka, her kuluçkaya yatışta 3 yumurta.
- 25 günlük kuluçkaya yatış dönemi.
- Yavru kuşlar 35-42 günü yuvalarında geçirirler.
DAVRANIŞLARI
- Martılar neredeyse herşeyi yerler.
- Yuvalarından uzakta beslenirler fakat tünemek için geri dönerler.
- Yaz aylarında martılar daha büyük bir sorun haline gelir; Çiftlerini çiftleştirirken ve yetiştirirken, yuvalarını agresif bir şekilde savunacaklardır.
SIĞIRCIK
Sturnus Vulgaris
Uçarken sivri kanatlar ve kısa kuyruğu ile tanınırlar. İlk bakışta sade siyah gibi görünür, ama tüyler ışığa geldiğinde yanardöner yeşil veya mor görünebilir.
GÖRÜNÜŞ
- 20-23 cm uzunluğunda
YAŞAM DÖNGÜSÜ
- Her yumurtlama dönemi 4-6 yumurta ile sonuçlanır. Yavru kuşlar 21 gün yuvada kalır. Nisan ve mayıs olmak üzere iki kuluçka dönemi yaşarlar.
DAVRANIŞLARI
- Sığırcıklar, mevcut ürünler için tarımsal haşerelerdir. Şehirlere de büyük sayılar halinde kümelenebilirler.
- Büyük bir sürü tüneğinden düşen dışkı yoğunluğu bulaşıcı mantar için iyi bir araç sağlamaktadır. Bu mantarların bir kısmı insanlar için zararlı hatta ölümcül olabilir.
KUMRU
Streptopelia Decaocto
GÖRÜNÜŞ
- Boynunun arkasındaki siyah dar çizgiyle açık kahverengi—gri renkte.
YAŞAM DÖNGÜSÜ
- Her yıl 2 – 4 kuluçka, her kuluçkaya yatışta 2 yumurta. 14-15 günlük kuluçkaya yatış dönemi. Yavru kuşlar 15-19 günü yuvalarında geçirirler.
DAVRANIŞLARI
- Tüneme alanları yakınındaki tohum ve tahıl ile beslenirler.
- Ağaç ve gölgeliklere yuva yaparlar.
SERÇE
Passer Domesticus
Gıda endüstrisi için diğerlerinden farklı bir haşeredir. Çünkü onların dışkısından bulaşma riski vardır ve paketli ürünlere zarar verebilir.
GÖRÜNÜŞ
- 15 cm’den kısadırlar
- Erkek serçeler kafalarındaki gri taç ve siyah boğazlarından ‘önlük’ tanımlanabilir. Buna karşın, dişi ve yavrular çoğunlukla düz kahverengidir.
YAŞAM DÖNGÜSÜ
- Üreme mevsimleri bahar ve yaz aylarıdır.
- 4-6 yumurta bırakırlar.
DAVRANIŞLARI
- Her yıl aynı yuva kullanılabilir. Bu, yuva çöküntülerinin yeniden inşasına ve yuvaya dadanan böceklere yol açar.
- 4-7 yıl yaşarlar, 5 üreme mevsimi.